SOZW – Stimuleringsfonds Zorg en Welzijn Zeist

2020

Vakantie vieren met een beperking

Sinds maart beinvloedt Het Coronavirus ons dagelijks leven en de wijze waarop we onze vrije tijd invullen. Voor mensen met een beperking, maar ook voor ouders en verzorgers, is de impact hiervan heel groot. Ondanks het feit dat 90% van de vakanties is geannuleerd, hebben we toch een aantal groepsvakanties voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen laten doorgaan. Dankzij de goedgekeurde richtlijnen van het RIVM hebben we op deze manier deelnemers en vrijwilligers kunnen laten genieten van een ontspannen weekje weg. Dertien bewoners van de gemeente Zeist kunnen dankzij de financiële bijdrage van de SOZW met een glimlach en twinkels in de ogen terugdenken aan een geslaagde vakantie.

Stichting Het Buitenhof


Stichting Dorpshuis Austerlitz

Dorpshuis Austerlitz heeft een nieuw onderkomen in het Hart van Austerlitz. Na jaren vergaderen is de sleutel overhandigd aan Lia van Dijk, de voorzitter van het Dorpshuis. Het is echt prachtig geworden, De grote ramen met het uitzicht op het Dorpsplein en de omgeving, de lichtgrijze vloer en de royale bar en de ruime keuken waar binnenkort de kok de maaltijden kan bereiden voor de ouderen en alleenstaanden. U bent van harte welkom in het prachtige dorpshuis zolang u de Corona-richtlijnen in acht neemt.


Op de foto: Voorzitter van het Dorpshuis, mevr. Lia van Dijk en wethouder Fluitman.

Website Dorphuis Austerlitz, www.dorpshuis-austerlitz.nl

Klik op het artikel voor de volledige PDF van de publicatie van de Prikkel


SOZW faciliteert maatjesproject Start Kansrijk

De komende maanden worden in de StadsPers enkele projecten uitgelicht die recent steun ontvingen van de Zeister fondsen SOZW Stimuleringsfonds voor Zorg en Welzijn in Zeist en de Van Tellingen-Pul Stichting. Een voorbeeld van een project dat SOZW heeft ondersteund is een maatjesproject van Stichting Samen Oplopen, waarbij vrijwilligers maatje zijn van kwetsbare jonge moeders.

De bedoeling is dat de vrijwilliger maatje is van de moeder tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven van het kind. Nienke Walstra is coördinator van het project Start Kansrijk. Zij doet de intake gesprekken en zorg voor de koppelingen. De moeders komen in de meeste gevallen via het Centrum voor Jeugd en Gezin, de verloskundige of de integratieroute. Nienke begeleidt de vrijwilligers gedurende het traject.

Klik hier om meer te lezen over het Project Kansrijk


Wijkinloophuis Kerckebosch vernieuwd

Wijkinloophuis Kerckebosch heeft haar intrek genomen in een woning aan de Prinses Margrietlaan 32, op de begane grond. Donaties van het Stimuleringsfonds voor Zorg en Welzijn, de Van Tellingen-Pul Stichting en particulieren maakten het financieel mogelijk om nieuwe meubels aan te schaffen. Met de vrijwillige inzet van een interieur styliste konden de ruimten sfeervol worden ingericht, om het een plek te maken waar mensen graag zijn en zicht thuis voelen.

Wijkinloophuis Kerckenbosch is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 12 uur voor een gratis kopje koffie of thee en een praatje. Kijk voor uw bezoek eerst even op de website www.wijkinloophuiskerckebosch.nl. U bent welkom!

Klik hier om het artikel te lezen als PDF


Vrijwilligers Bedankt

Op 7 december 2020, de Dag van de Vrijwilliger, vond in Zeist de uitreiking plaats van de Zeister Vrijwilligersprijzen 2020. Via deze link kun je de uitzending terug zien. Met deze prijzen tonen we onze waardering aan alle vrijwilligers in de gemeente Zeist voor hun inzet.

Waarom vrijwilligersprijzen? 
Binnen onze gemeente zetten heel veel mensen zich vrijwillig in voor een ander of voor een organisatie. De inzet van deze vrijwilligers is onmisbaar op vele terreinen en van onschatbare waarde voor de Zeister samenleving. We kunnen stellen dat veel initiatieven en projecten binnen onze gemeente alleen bestaan dankzij en/of met de hulp van vrijwilligers. En in coronatijd misschien nog wel meer dan buiten coronatijd. Dat verdient onze waardering! De Zeister Vrijwilligersprijzen zijn een blijk van waardering voor de passie en toewijding van al deze mensen.

MeanderOmnium directeur Jan Willem Voogd zegt over vrijwilligers: “Zij zijn het goud van de samenleving”. Wethouder Fluitman zegt het nog krachtiger: “Zonder vrijwilligers gaat het niet”.

Prijzen
Er zijn vanaf 2020 meerdere prijzen te verdelen: de individuele prijs en de groepsprijzen:

  • De individuele prijs is een enorme waarderingsprijs. Naast bloemen en toegangskaarten voor het theater ontvang je een plekje in de Walk of Fame met een tegel met jouw naam erop.
  • Bij de groepsprijzen is er voor de winnaar van een categorie een geldbedrag van 2.000 euro te winnen. We hebben voor de groepsprijzen drie categorieën: cultuur, maatschappelijk en zorg & welzijn. Dit bedrag moet voor een concreet doel binnen de organisatie worden gebruikt; de prijswinnaar maakt dit bekend bij de prijsuitreiking.

Daarnaast hebben wij voor alle vrijwilligers in Zeist dit jaar een leuke attentie als blijk van waardering. Deze attentie wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Rotary Club Zeist. Door corona helaas geen high tea in Figi maar een coronaproof oplossing.

Planning
De aanmeldingstermijn voor de Vrijwilligersprijs  is gesloten op 31 oktober 2020 om 23.59 uur. Op 5 november 2020 heeft de vakjury per prijs en categorie (groepsprijzen) een top 3 bekend gemaakt. Vanaf 9 november 2020 kan het publiek op deze website stemmen op de voordracht van de vakjury. De sluitingstermijn voor het stemmen is op 29 november 2020 om 23.59 uur. Op 7 december 2020 vanaf 19 uur is de prijsuitreiking. De locatie maken wij later bekend.

Initiatiefnemers 
De prijzen zijn een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Zeist in samenwerking met het Stimuleringsfonds Zorg en Welzijn Zeist en de Van Tellingen – Pul Stichting.

Vrijwilligersprijzen Zeist


Donatie Sunbeam Solar

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van Sunbeam. Na het uitbreken van de Corona crisis is intern het idee ontstaan om iedere maand een lokaal goed doel of stichting, welke maatschappelijk betrokken is bij de kwetsbaren in onze samenleving, in het zonnetje te zetten!

In de maand juni is ervoor gekozen om een financiële bijdrage te leveren aan het Stimuleringsfonds Zorg en Welzijn (SOZW). Dit plaatselijke fonds verleent financiële ondersteuning aan verschillende initiatieven binnen de Gemeente Zeist op het gebied van zorg en welzijn. Denk hierbij aan projecten omtrent ouderen die dreigen te vereenzamen, kansarme jongeren en mensen met een beperking.

Op vrijdag 14 augustus is de cheque door Mia Monsjou-Butler en Ingrid van Maarschalkerweerd van SOZW in ontvangst genomen.


Humanitas telefooncirkels geeft – elke dag weer – een veilig gevoel

De heer Koopman neemt al enige jaren deel aan de telefooncirkels van Zeist. Het dagelijks belrondje in de ochtend met diverse deelnemers geeft hem een fijne start van de dag.

De heer Koopman woonde samen met zijn echtgenote. Helaas is hij enkele jaren geleden weduwnaar geworden. Hij woont nog steeds zelfstandig en wil dit heel graag blijven al gaat het lopen wat minder goed. Daarom komt hij niet zoveel meer buiten de deur. Ook heeft hij maar beperkte sociale contacten. Zo nu en dan voelt dit wat minder comfortabel. Wat als er iets zou gebeuren?

Op enig moment hoorde de heer Koopman over de activiteit Telefooncirkels. Dat leek hem wel wat. Hij heeft zich aangemeld en nu heeft hij elke ochtend even kort telefonisch contact met een andere deelnemer. Gewoon om even te horen of je deze dag weer goed bent opgestart. De Telefooncirkels geeft de heer Koopman elke dag weer een veilig gevoel.

Heeft u ook interesse om deel te nemen aan de Telefooncirkels? Of wilt u zich inzetten als vrijwilliger bij de telefooncirkels in Zeist? Neemt u dan contact op met Humanitas, afdeling Heuvelrug via 06 – 35 122 389 of heuvelrug@humanitas.nl. Website www.humanitas.nl/afdeling/heuvelrug


Het persoonlijke verhaal over de oorlog

Kun je door middel van een persoonlijk verhaal de emotie en de verbeelding triggeren van je publiek daarbij het mechanisme van een genocide ontleden om datzelfde publiek tot andere inzichten te brengen als het gaat om hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen? En kunnen naoorlogse gastsprekers dezelfde emotie en verbeelding bij leerlingen teweegbrengen als ooggetuigen?
Dit waren de eerste twee vragen die wij onszelf stelden toen een ooggetuige van de Holocaust aangaf, dat zij over niet al te lange tijd fysiek en mentaal niet meer in staat zouden zijn om hun persoonlijke verhaal op scholen of herdenkingen te vertellen. Of er simpelweg niet meer zou zijn.

Als wij naar de wereld om ons heen kijken, zijn momenteel de termen polarisatie, antisemitisme en racisme van toepassing. In onze visie helpt de kracht van het persoonlijke verhaal om deze polarisatie tegen te gaan en meer begrip en inleving te kweken voor mensen die anders denken dan jijzelf.

NA DE OORLOG is een stichting en ons doel is om door persoonlijke verhalen over genocides antisemitisme, racisme en discriminatie aan de orde te stellen. Denken en handelen vanuit het belang van het onderwijs is het uitgangspunt om het persoonlijke verhaal vorm te geven. Een combinatie van ‘kijken naar’, ‘zelf doen’ en ‘reflecteren op’ vormt de basis voor al onze activiteiten.

Gastles Na de oorlog

Naar schatting worden er in Nederland door merendeels eerste generatie gastsprekers ongeveer 2000 gastlessen over WO2 gegeven. Hiermee worden ruim 42.000 leerlingen bereikt. Er bevinden zich in Nederland volgens de cijfers van het CBS 576.336 leerlingen in leerjaar 7 en 8 van het basisonderwijs en leerjaar 3 van het voortgezet onderwijs.

Kijk op de website voor het aanvragen van een gastspreker, project of workshop.

www.nadeoorlog.nl

info@nadeoorlog.nl

Logo Stichting Na de oorlog


Gratis iPad cursus populair onder senioren

De computer/ iPad wordt, ook voor ouderen, steeds belangrijker om bankzaken te regelen en voor communicatie met de overheid en zorgverleners. De seniorenverenigingen KBO-PCOB en ASZ bieden een gratis internetcursus aan voor senioren. De cursus bestaat uit vier dagdelen van twee uur en dankzij een bijdrage van de SOZW kunnen de deelnemers een maand lang een gratis iPad lenen om vertrouwd te raken met de mogelijkheden.

U hoeft geen lid te zijn van (een van de) seniorenverenigingen. Aanmelden kan via Peter van der Arend, 030 691 85 35 of per e-mail, pcm.arend@ziggo.nl


Wijkinloophuis Zeist west is verbouwd en opnieuw ingericht!

De vier wijkinloophuizen van Stichting Kerk en Samenleving bieden kwetsbare en eenzame wijkbewoners een gastvrije plek om anderen te ontmoeten en aan allerhande activiteiten mee te doen. Inloophuis Zeist west is nu verbouwd en opnieuw ingericht. Er is een gezellige ruimte ontstaan die uitnodigt om er een bezoek te brengen. Nieuwe tafels met stoelen in vier warme kleuren, een dressoir, een mooi vijfluik aan de muur, planten in nieuwe potten en bijpassende accessoires, zorgen voor een sfeervolle uitstraling en nodigen uit om even te gaan zitten en gezellig een praatje te maken.

Een lange rij van tafels biedt plaats aan groepen die naaien of creatief bezig zijn. Er is een computerhoekje en het inloophuis beschikt nu over een nieuwe, goed ingerichte keuken. Dat biedt mogelijkheden om warme maaltijden aan te bieden. Maar ook om soep te bereiden in de eigen keuken, voor een al bestaande de activiteit ‘Samen Soepen’ waarbij een buurtbewoner of een vrijwilliger soep maakt voor buurtbewoners. Eén van de kookvrijwilligers zou ook graag een kookgroepje starten voor mensen die niet graag voor zich alleen koken of hulp nodig hebben bij het koken. Daarbij is het gezelliger om samen te eten.

Inloophuizen Stichting Kerk en Samenleving Zeist

Wijkinloophuis Zeist

Wijkinloophuis Zeist biedt een gastvrije plek aan kwetsbare en eenzame bewoners in Zeist.

Wijkinloophuis Zeist

Een ruim opgezette inloopruimte om elkaar te ontmoeten, koffie te drinken en samen te eten.

Een ruim ingerichte keuken waar vrijwilligers soep en maaltijden koken voor het ‘samen soepen’ en ‘samen eten’.

Regelmatig worden er complimenten gemaakt over de nieuwe ruimte die door de verbouwing en herinrichting een stuk uitnodigender is geworden.


Zeister fondsen dragen graag bij aan Zeister initiatieven

Stimuleringsfonds Zorg en Welzijn Zeist (SOZW) en Van Tellingen-Pul stichting zijn op zoek naar projecten in de Zeister samenleving om financieel te ondersteunen.
In de komende maanden worden vier initiatieven, die al steun mochten ontvangen, uitgelicht in de StadsPers.

Klik hier om het artikel te lezen als PDF.

2019

Op de koffie met de Gouden Koets

Elke dinsdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur bent u welkom op de Gouden Koffie in Ontmoetingscentrum Binnenbos. Ouderen die slecht ter been zijn kunnen gratis gebruik maken van de Gouden Koets. Wij halen u op voor het bezoek aan het Gouden koffie-uurtje of een bezoek aan de arts of apotheek in Ontmoetingscentrum Binnenbos en brengen u ook weer thuis. Deelname aan Gouden Koffie is geheel kosteloos.

De Stichting Vrienden van het Binnenbos is ook een samenwerking aangegaan met AH, vestiging Kerckebosch om zelfstandig wonende ouderen, die slecht ter been zijn te helpen om zelfstandig boodschappen te doen. Op verzoek worden de ouderen op donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.00 uur met de ‘Gouden Koets’ thuis opgehaald en naar de winkel gebracht. Na het boodschappen doen worden de ‘klanten’ weer veilig thuis gebracht.

U kunt een rit aanvragen door te bellen met 06 14 32 08 72 of stuur een mail aan post@vriendenvanhetbinnenbos.nl


Klik hier om het artikel te lezen, Boodschappen doen met de Gouden Koets


Reanimatie cursus

In november 2019 hebben 24 inwoners van Austerlitz het certificaat basale reanimatie behaald. De cursus was door Coöperatie Austerlitz Zorgt aangeboden in samenwerking met Protestantse Gemeente De Hoeksteen en Sportvereniging Austerlitz. De deelnemers hebben zich inmiddels aangemeld als burgerhulpverlener bij de Hartstichting. Dat betekent dat zij kunnen worden opgeroepen als er in hun buurt een reanimatie moet plaatsvinden. De cursus is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Stichting Ondersteuning Zorg en Welzijn Zeist.


Meedoen = meer kansen!

Het Jeugdfonds Sport Zeist maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit Zeist uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub. In Zeist leven zo’n 1000 kinderen in armoede. Voor die kinderen betalen we de contributie/lesgeld en zo nodig de benodigde attributen.

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien zo’n 1 op de 9 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Dat betekent dat er thuis geen geld is voor sportclubs. Kinderen lopen daardoor allerlei kansen mis die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn, want door te sporten, ontwikkelt een kind zich beter op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de samenleving. Dankzij het Jeugdfonds Sport kunnen kinderen en jongeren uit gezinnen waar weinig geld is, wél sporten.

Project Bruggen Bouwen. Leerlingen CCZ bieden boekje en kwartet aan aan wethouder Marcel Fluitman


SOZW ondersteunt muziekmiddagen in wijkinloophuis Het Lindenhuis met een bijdragen voor een nieuwe muziekinstallatie.

StadsPers 23 september 2019

Download het artikel als PDF


AED voor De Paraplu Zeist

De Paraplu Zeist organiseert al 50 jaar in de avonduren activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. De bedoeling is, dat men in een ontspannen en gezellige sfeer bezig is, iets leert en vaardigheden ontwikkelt die altijd van pas kunnen komen. Voorts worden contacten gelegd en vriendschappen opgebouwd.

Het gaat hierbij om kwetsbare mensen en daarom is het van groot belang dat wordt zorggedragen voor een veilige omgeving waarin men zich ook veilig kan voelen.

Regelmatig heeft het veiligheidsaspect de aandacht van het bestuur van De Paraplu. In overleg met het medisch team van instelling Abrona werd onlangs weer eens bezien welke aanvullende preventieve maatregelen nog genomen zouden kunnen worden. Jaarlijks wordt al per deelnemer aan de leiding van de instellingen gevraagd welke medische en andere aandachtspunten er zijn. Naar aanleiding van het overleg met Abrona kwam ook de aanschaf van een AED ter sprake.

Met financiële  hulp van de stichting SOZW heeft De Paraplu inmiddels zo’n levensreddend apparaat kunnen aanschaffen.  Veel dank daarvoor!

De Paraplu huurt in de avonduren een schoolgebouw waardoor ook de dagschool van de AED gebruik kan gaan maken.

Klik hier voor meer informatie over De Paraplu Zeist

2018

Project: Vriendenkringen van Handje Helpen

Om de participatie van mensen met een beperking een extra steun in de rug te geven, willen we Vriendenkringen oprichten in ons werkgebied. Een Vriendenkring bestaat uit twee of meer mensen met een beperking die een soortgelijke behoefte hebben. Bij gebrek aan een sociaal netwerk hebben zij die behoefte als hulpvraag bij Handjehelpen neergelegd. De Vriendenkringleden wonen bij elkaar in de buurt of in de wijk. Zij geven elkaar gelijkwaardige hulp en ieder voor zich ontwikkelt zijn ‘Eigen Kracht’. 

 In 2018 hebben we ruim 2000 koppelingen gemaakt en 130 uren ondersteuning geboden. Die hulp is geboden door 1200 vrijwilligers en 350 MBO- en HBO studenten. Momenteel bestaat ons team uit 32 professionals (23 Fte), waarvan een groot deel zelf een kind, partner of ouder heeft met een beperking. Het team hanteert vijf waarden die richting geven aan het werk: Gewoon doen; maatwerk; toegankelijk; wederkerigheid en professioneel. 

 Wat is Handjehelpen 

Handjehelpen is een vrijwilligersorganisatie werkzaam in 17 gemeentes in de provincies Utrecht, en in de gemeente Weesp in N-Holland en is 40 jaar geleden opgericht door ouders van een kind met een beperking. Onze hulpvragers zijn kinderen, volwassenen en ouderen met een beperking óf met gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt én hun mantelzorgers. 

Klik hier voor meer informatie over de Vriendenkringen van Handje Helpen (PDF).


StadsPers, 15 juni 2018

SOZW maakt laagdrempelig zingen mogelijk voor mensen met dementie, mantelzorgers, kwetsbare ouderen en vrijwilligers

Download het artikel als pdf


StadsPers, 13 februari 2018

Download het artikel als pdf

2017

Samen Oplopen begeleidt Nieuwkomersgezinnen en -jongeren

Samen Oplopen is er voor alle gezinnen met zorgen en stress. De Nieuwkomersgezinnen komen bij ons binnen via de integratieroute, vluchtelingenwerk, het CJG, de verloskundigen of ze hebben via-via goede berichten over ons gehoord en melden zichzelf aan.

Speciaal voor deze vluchtelinggezinnen en -jongeren werven we aparte vrijwilligers. We trainen ze in de presentiebenadering en ‘leven in 2 culturen’en begeleiden hen ‘op maat’. Dat is ook nodig want, na een jaar ervaring, blijkt dat er na een tijdje veelal extra vragen komen die voorheen niet voorzien waren. Bij aanvang is de ‘vraag’ gezelligheid bieden, de weg wijzen, spelen met de kinderen, helpen een sociaal netwerk op te bouwen. Maar na verloop van tijd spelen er zaken als: problemen op school met de kinderen, niet weten hoe papieren en financien goed op orde te krijgen, apathie en depressie, mogelijke trauma’s, stress, lichamelijke klachten, geen werk kunnen vinden. Onze coördinatoren zijn hulpverleners en kunnen dan zelf kortdurend wat extra naar het gezin gaan. En als het nodig is verwijzen we met korte lijnen door naar een sociaal Team of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

We helpen een sociaal netwerk op te bouwen door 2 grote feesten te organiseren waar alle vrijwilligers en gezinnen elkaar ontmoeten. Daarnaast verwijzen we naar de activiteiten van Stichting Tolerance of andere partners in Zeist.

We zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Integratieroute Zeist. We leveren input voor de ontwikkeling van het traject en geven feedback van de nieuwkomers door. De ontwikkeling van de app Wegwijz in Zeist en het ontstaan van het Wegwijz Café zijn daar gevolgen van.

Opvallend is dat we vrij makkelijk vrijwilligers voor deze vluchtelinggezinnen onder de Zeister bevolking vinden. Veel Zeistenaren willen wat doen voor de nieuwkomers. Ze vinden het niet altijd even makkelijk, maar de vrijwilligers beleven heel veel plezier aan hun match. Het levert hen ook veel op: ze leren een andere cultuur kennen, ze kunnen concreet helpen met het oefenen van taal, ze laten zien wat we in Zeist hebben aan cultuur (bibliotheek, Boswerf, Slottuintheater e.d.), ze helpen met inschrijven voor sport en zwemles, ze leggen contacten met de leerkrachten school, ze helpen met leren en oefenen voor de inburgeringsexamens van de ouders, helpen zoeken naar passend middelbaar onderwijs voor de kinderen, leggen Nederlandse gewoonten uit, helpen brieven lezen en daarop actie ondernemen, helpen financiën te beheren, hebben een luisterend oor bij alle stress en zorgen om familie in het land van herkomst en wat betreft trauma’s en frustraties. Ze passen soms op de kinderen, zijn bij een bevalling, of leren hoe ‘buiten spelen’ of contacten maken met andere ouders in Nederland werkt. Ze helpen zoeken naar werk, wat niet altijd makkelijk is door de (opleidings)eisen van Nederland, maar regelmatig ook goed lukt. Dit soort dingen maken dat een vrijwilliger zich van belang voelt.

Het is een echt een pilot waar dingen om de hoek kwamen kijken die we voorheen niet verwachtten. Zoals de intensievere begeleiding na verloop van tijd. Het is soms zoeken wat goed is om te doen: aansluiten op hun behoeften aan ‘rust’ of ze vooruit stuwen? Per situatie en gezin/jongere zijn de oorzaken van problemen anders. Het heeft met intelligentie, opleiding in land van herkomst, opgedane trauma’s, cultuur en karakter te maken. Dit ‘zoeken’ geldt voor alle partijen rondom de integratieroute van Zeist. Met elkaar zijn we goed op weg. En we ervaren het als heel zinvol dit te doen. Bij een aantal gezinnen zijn we de koppeling nu aan het afsluiten. De gezinnen geven aan dat ze grote stappen hebben gemaakt en heel blij zijn met deze vorm van hulp, die zo dichtbij en ín hun leven kwam. Vooral het psychisch, sociaal en lichamelijk functioneren, de dagbesteding en opvoeding van de kinderen is verbeterd. Het gemiddelde cijfer dat ze de hulp van Samen Oplopen geven is een 9,2.

SOZW helpt mee aan deze steun en de integratie van deze nieuwkomers. Daar is zijn wij heel dankbaar voor. Ik denk dat SOZW met hun subsidie een belangrijke bijdrage levert aan de zorg en het welzijn voor deze Nieuwkomers in Zeist.

Linda Otterman
directeur Samen Oplopen

www.samen-oplopen.nl

De Familiezaak is een café voor gezinnen in Zeist waar ruimte is voor ontmoeting, uitwisseling en ondersteuning. Et is een initiatief van het Jeugdhonk van de Oosterkerk. De Familiezaak wil contacten binnen en tussen gezinnen versterken, zodat er een plek is waar het ouders en kinderen ook in tijden van nood terecht kunnen voor een gesprek en een kop koffie en samen activiteiten kunnen ontwikkelen. De Familiezaak is elke zondagmiddag geopend. De organisatie is in handen van vrijwilligers. SOZW heeft een bijdrage gegeven voor de inrichting.

www.defamiliezaakzeist.nl

2016

Koor Eigenwijs

Koor Eigenwijs is een initiatief van het Ontmoetingscentrum voor mensen met Dementie in Zeist. Het ontmoetingscentrum maakt deel uit van de thuiszorgorganisatie van Vitras. Het Koor Eigenwijs biedt kwetsbare ouderen met dementie die thuis wonen de gelegenheid om samen met hun naasten op een gelijkwaardig niveau een plezierige activiteit te ondernemen en zo hun talenten te blijven gebruiken. SOZW heeft het project in 2016 en 2017 financieel ondersteund. Het project was een groot succes en wordt de komende jaren voortgezet.

2015

Abrona: speeltoestellen Speel & Beweegtuin
In Soesterberg werd bij de vestiging van Abrona een z.g. Speel&beweegtuin aangelegd.Deze tuin is niet alleen voor de cliënten van Abrona bestemd, maar ook de bewoners van de nieuwe wijk eromheen zijn welkom. In deze tuin zijn diverse speeltoestellen zoals grote schommels, skelters en een skelterbaan gekomen. Wij hebben een bijdrage geleverd aan de kosten van deze speeltoestellen. In juni 2016 werd de tuin feestelijk geopend.

Dorpshuis Austerlitz
Een bijdrage voor automatische schuifdeuren.

iPad-project KBO
Doel hiervan is ouderen over te halen om een tablet te gaan gebruiken en hen een cursus te geven in het gebruik van de i-pad. Ouderen die de cursus hebben gevolgd kunnen gedurende een maand een i-pad in bruikleen krijgen om te oefenen.

Speelpleinen Zeist-West
In vervolg op de plannen voor ontmoeting in Zeist-West heeft SOZW in 2015 een bijdrage gegeven aan de scholen in West voor de inrichting van de speelpleinen.

2014

Voedselbank Zeist
Bijdrage aan kosten symposium over armoedebestrijding en maatschappelijke ontwikkeling in Zeist.

2013

Project Support4You
Het gaat hier om een project van ’t Gildevoor potentiële schoolverlaters op het VMBO van de vier scholen in Zeist. Dankzij dit project krijgen die jongeren een coach die hen begeleidt en hopelijk weer voldoende motiveert om onderwijs te blijven volgen en daarmee hun kansen voor de toekomst te vergroten. De coaches zijn vrijwilligers die door deskundigen worden getraind.

2012

Werkartaal
Aanschaf van een vierzijdige schaafmachine en een Van Dikte bank ten behoeve van Werkartaal. Werkartaal is een opleidingsinstituut van kansarme jongeren en was tot 2016 een opleidingsinstituut.

Rolstoelauto Nassau Odijckhof
De oude rolstoelauto moet worden vervangen door een nieuwe. Met deze auto krijgen gehandicapte bewoners van Nassau Odijckhof weer de kans om met een vrijwilliger een ritje te maken. Dat aanbod wordt ook gedaan aan gehandicapten uit Zeist.

2011

Hospice Heuvelrug
Aanschaf speciale bedden.

Braintrainers Plus
Ten behoeve van mensen met een dementie die het Ontmoetingscentrum Zeist gevestigd in het gebouw de Tulp bezoeken. Aanvraag is gedaan door samenwerkingsverband van Vitras, Warande en Zorggroep Charim. Het gaat om twee spelcomputers met geheugenspelletjes. De spelletjes kunnen individueel en via een beamer ook in groepen worden gebruikt.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen